פעילות גופנית לחולי אסטמה
הקצרת (אסטמה) הינה מחלה בה מופיעה התכווצות בלתי נורמלית של השרירים החלקים של הסימפונות. התכווצות זו חלה בעיקר בעת נשיפת האוויר החוצה - מכאן הבסיס להופעת הציפצופים. הקצרת יכולה להיגרם בשלושה מנגנונים שונים:
- על רקע זיהום והופעת בצקת באיזור שרירי הסימפונות
- על רקע של תגובה אלרגית לחומרים שונים
- על רקע פסיכוסומטי - דהיינו, התכווצות מתעוררת לאחר אירוע אמוציאונלי חזק
התוצאה בשלושת המנגנונים הינה זהה. לעיתים מתעורר ההתקף של החולה באסטמה דווקא בעת ביצוע מאמץ גופני ודבר זה מביא להפרעה בנשימה ולהגברת הפעילות הגופנית, סוג זה של אסטמה מתעורר בדרך כלל אחרי ריצה וקפיצה, הליכה ורכיבה על אופניים. חשוב לציין ששחייה אינה מעוררת התקפים אלו , לכן הינה המומלצת בקרב ילדים האלה.
בחולה הסובל מקצרת זמן ממושך, מופיעים שינויים מבניים של בית החזה, המפריעם גם הם לתהליך הנשימה ולניצול המירבי של החמצן. לא פעם מתעוררת הבעיה האם לחולה אסטמה מותר לעסוק בפעילות גופנית ומה השפעת פעילות גופנית זו על חולה הקצרת.
בקרב הילדים נעשה מחקר כאשר נושאו העיקרי היה למידת ההשפעה של התירגול וחיזוק שרירי הנשימה. על מנת לשפר את האיוורור הריאתי ואת הנשימה בכללותה, נמצא שחל שיפור סובייקטיבי אצל חלק מחולי הקצרת, אם כי בבדיקת ההיצרויות בסימפונות לא נמצא כל שיפור. לכן לא ניתן לקבוע אם יש לזקוף את השיפור להיבט הפסיכולוגי או הגופני. לשיפור הפסיכולוגי לכשעצמו יש חשיבות מאחר שהתירגול הגופני מאפשר יכולת הסתגלות טובה יותר של החולה למחלתו.
היום עיסוק בפעילות גופנית לחולה אסטמה מומלץ, כאשר בעיקר מומלצת לחולי הקצרת השחיה, המפתחת שרירי הנשימה ומקנה בטחון לחולים.